Rychlé lečo k večeři

 

jídlo

Všem známé a úplně obyčejné lečo trochu vymizelo ze současného jídelníčku. Přitom mezi dotazy rodičů často slýcháme „Jak naučit jíst děti zeleninu“.

Odpověď je jednoduchá: Jezte ji taky, připravujte ji doma, jezte ji u společného stolu s dětmi a ono to přijde samo. Lečo vařily naše babičky, jedli jsme ho my, naučme ho i naše děti.

 

Připravíme si:

Nakrájené paprikyzeleninazelenina na pánvi

Nakrájená rajčata

Cibuli

Česnek

Olej pro tepelnou úpravu nebo lžíci sádla

Vajíčka

Sůl, pepř

Čerstvá petrželka / pažitka / jarní cibulka

Nastrouhaný sýr, popř. šunku nebo párek s vysokým obsahem masa

 

  • Pánev nejdříve rozpálíme, teprve pak přidáme olej a nakrájenou cibuli.
  • Na orestovanou cibuli dáme pod pokličku na několik minut změknout papriky, nezáleží zda máme klasické zelené nebo papriky barevné.
  • Přidáme nakrájená rajčata jen na pár minut a po jejich změknutí zalijeme několika vajíčky.
  • Nakrájenou šunku orestujeme buď na cibulce nebo přidáme až na talíři tak jako strouhaný sýr.
  • Dospěláci či větší děti si zeleninu mohou pikantně ochutit větším množstvím česneku nebo přidáním trocha pálivé papriky.

 

Autor: Bc. Petra Scholzová – Lektorka Zdraví do škol