Dejte zelenou luštěninám
Luštěniny jsou suchá zralá semena skupiny rostlin, které se označují jako luskoviny. Zahrnují čočku, hrách, fazole, cizrnu a sóju.
Tradice konzumace luštěnin sahá do dávnověku. První zmínky o pěstování luštěnin jsou z Egypta během Staré říše. Dříve se luštěniny považovaly za „maso chudých“. V dnešní moderní době, kdy se uplatňují zásady racionální výživy, povýšily luštěniny na významné a nezastupitelné místo základních potravin.
V čem tedy spočívá význam luštěnin?
Luštěniny dodávají lidskému organismu značné množství bílkovin. Obsah bílkovin v luštěninách činí až 28% a u sóji je to dokonce 40%. Obsahem aminokyselin se svým složením blíží složení živočišných bílkovin.
Luštěniny jsou také významným zdrojem sacharidů včetně vlákniny (5 – 19%) a škrobu. Předností luštěnin je také jejich nízký glykemický index (hodnota kolem 20). V praxi to znamená, že se sacharidy vstřebávají postupně a nevychylují hladinu krevního cukru. Energie je tak rovnoměrněji rozdělena a po konzumaci luštěnin trvá déle pocit sytosti. Obsah tuku je nízký (kromě sóji). Tuk v luštěninách je velmi hodnotný, jelikož obsahuje až 60% polynenasycených mastných kyselin a navíc není doprovázen cholesterolem jako v živočišných potravinách.
Luštěniny jsou zdrojem celého komplexu vitaminů skupiny B, obsahují menší množství provitaminu A. Sója je bohatá na vitamin E. Vysoký je i obsah minerálních látek a to zejména fosforu, draslíku, vápníku a hořčíku.
Co je nevýhodou luštěnin jako potraviny?
Konzumace luštěnin může u některých jedinců vyvolat trávící problémy zejména nepříjemné nadýmání. Tomu lze však snadno předejít jejich vhodnou přípravou.
Jak luštěniny připravovat?
- Před vařením luštěniny přebereme, odstraníme kamínky a pak několikrát propereme vodou, abychom odstranili prach.
- Luštěniny namočíme do vody a necháme bobtnat po dobu 3 – 10 hodin. Nabobtnalé luštěniny scedíme, zalijeme čerstvou vodou a dáme vařit na mírný plamen.
- Lepší stravitelnosti dosáhneme když luštěniny vaříme s kořením (majoránka, kmín, libeček, saturejka, mořské řasy a jiné).
- Solíme pouze mírně. Větším množstvím soli snižujeme bobtnavost zrn ve vodě.
- Nedbejte rady o přidávání jedlé sody! Přidáním jedlé sody totiž připravíte luštěniny o cenné vitaminy skupiny B.
- Semena luštěnin mají tuhý, těžce stavitelný obal a proto se doporučuje malým dětem a lidem s choulostivým trávícím ústrojím podávat luštěniny pasírované (mleté, mixované) jako kaši, polévku nebo ve formě salátu či pomazánky.
Tip:
Doporučujeme vyzkoušet červenou čočku, která je k zažívání šetrná a nenadýmá. I dětem chutná a je i oku lahodnější, než ta klasická.
Luštěniny bychom měli do zdravého jídelníčku zařadit alespoň 2 x týdně. Malým dětem je lepší podávat menší porce luštěnin (nejlépe mechanicky upravené (mixovaní) protože luštěniny obsahují cennou vlákninu, ale dětský trávící systém by mohl mít s větším množstvím luštěnin problémy.
Zpracovala: Zuzana Kielová, Mgr. Veronika Mlčochová
Dostálová J. - Luštěniny známé a méně známé. Výživa a potraviny 2007; 4: 54-55 , Internet : www - Společnost pro výživuPoužitá literatura :