Pochoutka z nových brambor s dipem
Brambory jsou neodmyslitelnou součástí středoevropského jídelníčku, jsou součástí mnoha receptů a přílohou mnoha jídel. Doporučujeme připravovat dětem pozdní brambory nejdéle do února a pak již čekat na nové. Je to z důvodu obsahu solaninu, který se zvyšuje u naklíčených nebo zelených brambor - ty nekonzumujme vůbec.
Jakmile se na pultech obchodů objeví nové brambory, stávají se hlavním chodem pro svou jemnou chuť, nenáročnou a rychlou přípravu.
Nové brambory vaříme se slupkou pod níž se skrývá velké množství cenných látek – minerálních látek a vitaminů, při konzumaci se slupkou zvýšíme i objem vlákniny.
Připravíme si:
Nové brambory
Cottage
Tvaroh
1-2 stroužky česneku
Máslo
Kmín, libeček
Sůl
Čerstvou pažitku, petrželku, lístky koriandru
Zeleninu na přílohu: baby špenát, cherry rajčata, kapie, jarní cibulka
- Brambory se slupkou důkladně umyjeme a vkládáme až do vařící osolené vody s přidáním kmínu či libečku. Ten na sebe údajně váže zmiňovaný solanin, a ať už to pravda je či není, rozhodně neuškodí a přidá na chuti.
- Během vaření si nakrájíme zeleninu a připravíme dip. Do sýru cottage vmícháme velkou lžíci tvarohu, osolíme a zamícháme nasekanou pažitku a bylinky.
- Uvařený brambor ležérně rozmáčkneme na talíř, položíme na něj lžičku másla a necháme děti barevně ozdobit připravenou zeleninou.
- Dipy můžeme ochutit různě – vmícháme lžičku hořčice nebo zakysané smetany, ale i lžičku kečupu, který má u „kečupových“ dětí úspěch . Používáme kečup domácí vyrobený ze skutečných rajčat nebo čteme etikety a vybíráme ten s nejvyšším obsahem rajčat. Doporučuji např. Alnaturu nebo Bio kečup z DM, obsahuje 70% rajčat.
Autor: Bc. Petra Scholzová – Lektorka Zdraví do škol