Ochutnávka zdravého vaření

akcePro rodiče žáků ZŠ Pardubice-Dubina, kteří se 24. listopadu 2016 zúčastnili třídních schůzek, připravil kolektiv školní jídelny ochutnávku zdravého vaření.

Ochutnávkou jsme chtěli přiblížit, jak se v dnešní době vaří ve školní jídelně, jaké jsou trendy vaření a z jakých surovin vlastně vaříme. Akci jsme připravili v rámci projektu Zdraví do škol od A do Z a Zdravá školní jídelna. Ochutnávku jsme mohli zajistit díky podpoře vedení školy, skvělé spolupráci našich dodavatelů, odborné pomoci Institutu zdravého životního stylu a Krajské hygienické stanice Pardubice.  Pokrmy, které kuchařky uvařily, byly prezentací regionálních dodavatelů.

Menu jsme sestavili z pokrmů, které se u dětí setkaly s kladným ohlasem, přestože obsahují suroviny, které jsou dětmi mnohdy odmítány. Rodiče tedy mohli ochutnat rybu upravenou „trochu jinak“, červenou a černou čočku. Vyzkoušeli  bulgur “na slano“ jako hlavní jídlo i bulgur „na sladko“, který lze zařadit jako ovocně - mléčnou svačinku. Dresinkem z tvarohu je možné nahradit tatarku. Z celozrnné mouky se nemusí jenom péct, ale dá z ní uvařit knedlík k oblíbené svíčkové. Hovězí bylo připravené nočním pečením, tedy dlouhou dobu při nižší teplotě, čímž si zachová šťavnatost, je křehké a minimalizují se ztráty.

Ochutnávkové menu:

Indická polévka z červené čočky

Filé se zeleninovou krustou, bramborové pyréjídlo

Bulgureto s quinoi a krůtím masem, sypané sýrem

Zeleninový závin s  česnekovým dresinkem z tvarohu

Hovězí svíčková, celozrnný knedlík

Nepečený jablečný dezert

Zeleninový salát s čočkou beluga

Míchaný ovocný salát s bulgurem

 

Celá akce ale nebyla pouhou ochutnávkou. Mnohé překvapila názorná ukázka spotřeby soli a obsah cukru slazených nápojů. O stravování svých ratolestí rodiče živě diskutovali s lektorkou Spolku Zdraví do škol, z.s. Mgr. Pavlínou Dostalíkovou, MBA, s paní Helenou Křížovou z Krajské hygienické stanice, s panem Milanem Kvochem z Domina a všemi pracovnicemi školní jídelny.

jídloVeškeré přípravy akce probíhaly za běžného provozu, což pro nás bylo náročnější, ale odměnou pro nás byl velký zájem rodičů, kladné ohlasy a slova chvály. Je to pro nás velká motivace pro další práci. Věříme, že pro rodiče byla ochutnávka inspirací, jak lze připravit nové potraviny tak, aby si na ně dítě postupně zvykalo, jejich zařazení se stalo samozřejmostí, jídelníček byl pestrý a strava tak obsahovala dostatek potřebných živin pro zdraví našich dětí.

Receptury ochutnávkového menu a výsledky ankety najdete na webových stránkách školy (www.zsdubina.cz) v sekci školní jídelny, kde je budeme postupně zveřejňovat.

Všem zúčastněným patří velké díky.

Fotografie z akce najedete ve fotogalerii.

Lektorka Zdraví do škol: Zuzana Kielová