Barevné smoothie pro malé i velké

smoothie

 

Smoothie je vhodná rychlá svačina, do které můžeme i lecos zamaskovat :) Kdo z dětí např. vypije přírodní kefír nebo acidofilní mléko? Děti mají rády ty sladké, které ale v kupované lahvičce obsahují okolo 10 kostek přidaného cukru. Pokud nápoj připravíme doma, máme pod kontrolou nejen sladkosti, ale i chemii v podobě přídatných látek.

 

Barevné smoothie plné vitaminůbarevné smoothie

Banán, pomeranč, citrón, pár listů baby špenátu, voda

Třeba takhle může vypadat zdravá chutná a barevná svačina Image

Mléčné smoothie

Kefír nebo acidofilní mléko, banán, maliny, borůvky nebo jahody

Jednoduchý způsob jak děti vypijí kefír, který není plný cukru a je obarven pouze ovocem. Zakysané mléčné výrobky jsou pro děti výborným zdrojem dobře zabudovatelného vápníku. Do mixéru vložíme ovoce, přidáme kefír a mixujeme do hladka.

Osvěžující smoothie

Jablko, citrón, pomeranč, kiwi, ½ červené nakrájené řepy, voda

Řepu předem nakrájet na menší kousky, kdo nemá výkonný mixér, tak nastouhat a s ostatním ovoce s přidáním trochu vody umixovat. Podávat dobře chlazené.

Banán

Je skvělé lehce stravitelné ovoce, které zasytí, dodá tělu energii a dobrou náladu. Pomáhá též proti depresi a aminokyselina tryptofan pomáhá usínání (únavě). Z tryptofanu si tělo vyrábí serotonin, který nám zlepšuje náladu a navozuje celkový pocit pohody. Banán oproti jinému ovoci obsahuje i hodně bílkovin a sacharidů, vitaminu A a železa a velké množství fosforu, hořčíku a dalších minerálních látek a vitaminů.

Zakysaný mléčný výrobek

Acidofilní mléko obsahuje probiotické kultury (Lactobacillus Acidophilus, Bifidobacteria, Streptococcus Thermophilus). V jednom gramu výrobku se nachází nejméně milion živých bakterií. Výhodou zakysaných mléčných výrobků je, že kromě přirozeného obsahu dobře vstřebatelného vápníku, vitaminů A, D, B a plnohodnotných bílkovin mají ve srovnání s mlékem lepší stravitelnost pro ty, kteří mají s trávením mléčného cukru – laktózy jinak potíže. Použitá kultura Lactobacilus acidophilus přežívá kyselé prostředí žaludku a příznivě osídluje zažívací trakt a zvyšuje tak obranyschopnost proti patogenním mikrobům.

Maliny

jsou voňavé plody a šťáva z nich je hodnotná pro svůj obsah antioxidantů, zejména při horečkách a potížích s průduškami. Maliny, dále také borůvky a ostružiny jsou hodnotné pro obsah flavonoidů, které mají význam v prevenci srdečně cévních chorob.

zelené smoothie

Špenát

obsahuje celou řadu vitaminů a minerálních látek a je zdrojem především kyseliny listové. Dětem v období růstu a fyzicky pracujícím lidem se doporučuje konzumace především čerstvého špenátu. O prospěšnosti špenátu věděl už Pepek námořník J, ale nutno dodat, že byl mylně ceněn pro vysoký obsah železa. Jeho hodnota je zejména v obsahu zdraví prospěšných folátů a chlorofylu.

 

 

Červená řepa

je velmi bohatá na karotidy, dále draslík, vápník, železo, pektin, vlákninu a je známa svými protizánětlivými účinky a pomáhá podporovat detoxikační funkci jater. Tato potravina je neprávem opomíjena a nedoceněna. Je vhodná ke konzumaci v syrové i vařené podobě, šťáva z řepy má lákavou barvu i příjemnou chuť.

Autor: Bc. Petra Scholzová – Lektorka Zdraví do škol