Bezinkový med
Přestože víme, že medem se správně nazývá jen produkt od včeliček, termín bezinkový med je mezi lidmi tak zažitý, že nám toto slovíčkaření v receptech ani nevadí.
Černý bez, jeho květy, plody i listy se v léčitelství používají od pradávna. Všichni asi známe staré přísloví: „před heřmánkem smekni a před bezinkou klekni“.
Kromě medu se z květů bezu vyrábí bezinková limonáda nebo sirup, který je o něco řidší. Pomáhá nám při nachlazení, bolestech v krku, kašli, bronchitidě, uvolňuje dýchají cesty, usnadňuje vykašlávání a navíc krásně voní a chutná přímo lahodně .
Bezinkové květy začínají být krásně nakvetlé, tak se na ně vydejme do čisté přírody.
Potřebujeme:
nejméně 50 velkých trsů květů, 3 citróny, nejlépe bio
1 pomeranč, 2,5 litru vody, 2 kg cukru
Postup:
Květům ostříháme stonky, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Vložíme do velkého hrnce zalijeme vodou a přidáme nakrájené plátky citrónu a pomeranče. Bio citróny bez chemicky ošetřené kůry jen očistíme a nakrájíme na plátky i s kůrou, ostatní oloupeme. Mírně povaříme 20 minut a po vychladnutí necháme v ledničce 24 hodin proležet. Květy zatížíme menší pokličkou, aby po dobu v lednici zůstal celý potopený.
Druhý den vše přecedíme přes plátno, jde to nejlépe položením plátna na cedník a dobře vyždímáme. Do této šťávy přidáme cukr, přivedeme k varu a za občasného míchání necháme mírně probublávat okolo 2 hodin. Záleží na každém, jak tmavý med chce mít, při kratší době bude mít světlejší zlatavou barvu.
Plníme do dobře omytých skleniček a víček, necháme vychladnout dnem vzhůru a skladujeme v komoře v temnu a chladu. Doporučuji alespoň 2 skleničky schovat dobře, aby vám vydržel i na zimní období :-)
Autor: Bc. Petra Scholzová – Lektorka Zdraví do škol