Ryby v jídelníčku dětí

Ryby v jídelníčku dětí

Nedostatkem dětských jídelníčků bývá absence ryb a rybích výrobků. Pro podávání ryb dětem platí stejná pravidla jako pro dospělé. Měly by je mít v jídelníčku alespoň dvakrát týdně.

            Proč je konzumace ryb pro organismus  důležitá? Rybí maso je bohaté na kvalitní a lehce stravitelné bílkoviny. Je významným zdrojem vícenenasycených mastných omega-3 kyselin (známých též jako n-3 PUFA) , kterých máme ve stravě nedostatek  a pro správný  vývoj dítěte jsou nenahraditelné, protože organismus si je v dostatečném množství neumí sám vytvořit. Ryby jsou zdrojem vitaminů, zejména skupiny B. Mořské ryby obsahují i značné množství vitaminu A, vitaminu D a z minerálních látek je to  například  jód, selen a vápník.

            Vícenenasycené mastné kyseliny z řady omega-3  mají blahodárný vliv na  zdraví a  vývoj dětí. Omega 3 nenasycené mastné kyseliny jsou  základním stavebním kamenem mozku, jsou nezbytné pro vývoj sítnice oka, snižují srážlivost krve a podporují zdraví srdeční a  cévní soustavy. Jestliže mají děti těchto omega-3  nenasycených mastných kyselin ve stravě  dostatek, jejich mozek a nervová soustava se mohou celkově rozvíjet  snadněji. Děti jsou tak pozornější, snadněji se učí a lépe si pamatují.

            Pro správnou funkci štítné žlázy je naprosto nezbytný jód.  Jód také napomáhá růstu. Jeho nedostatek v době těhotenství,  a to zejména v prvních třech měsících, může mít v krajním případě za následek poškození mozku či jiných orgánů. Doporučená denní dávka jódu je u dětí 40 – 120µg a 200µg u dospělých.

            Ryby v jídelníčku dětíVitamin D  je spojován s růstem kostí a ryby jsou jedním z jeho hlavních zdrojů. Podstatná část vitamínu D se vytváří na pokožce při kontaktu se slunečním zářením a proto je důležité dopřát dětem dostatečný pobyt venku.  Doporučená denní dávka vitaminu D je 5 µg.

            Selen  je významný antioxidant, má protizánětlivé účinky a urychluje hojení ran. Selen má vliv na kvalitu vlasů a příznivě působí při léčbě akné. Doporučená denní dávka selenu je pro děti ve věku 1-3 roky 20 µg, 4 – 8 let je to 30 µg , 9 -14let 40 µg a u dospělých maximálně 200 µg. Důležité je, aby celková denní dávka selenu nepřekročila doporučenou hranici, protože vyšší denní  dávky již mohou být toxické.

            Jak podpoříme konzumaci ryb našich dětí?  Správnou cestou je pravidelné zařazování různých druhů ryb do jídelníčku dětí a zaměřit se také na rozmanitý způsob jejich přípravy. Nenechte se odradit prvním nezdarem, kdy dítě rybu odmítne. Děti si nové potraviny dlouho zvykají a odborníci uvádí, že  je potřeba, aby je dítě vyzkoušelo 7 – 15 krát v různých variantách pokrmů. Mít zdravé a spokojené  dítě se za chvíli trpělivosti určitě vyplatí.

Zpracovala: Zuzana Kielová