Indický DHAL - z červené čočky

surovina

Ingredience:

1 balení červené čočky, 2 ks cibule, 4 stroužky česneku, zeleninový vývar, rajský protlak nebo sekaná rajčata, 2 lžičky strouhaného zázvoru, 1 lžička Kari, 2 lžičky koření Garam masala, 1 lžička Kurkumy, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžička pasty Sambal oelek / chilli papriček, dle chuti sůl      

   

 

Osmahneme cibulku, poté přidáme prolisovaný česnek s kořením. Po promíchání zalijeme vývarem, přidáme čočku a všechny ostatní suroviny. Dusíme do změknutí čočky, cca 15 min. Na talíři posypeme koriandrem nebo petrželkou.

Pro menší děti část odebereme před přidáním chilli papriček, u větších kdo má rád, tak malá lžička tolik  nepálí.

Doba přípravy: 30 minutjídlo

Zařazujme do jídelníčku luštěniny chutně upravené a děti si je zamilují. Mnoho rodičů si dobře pamatuje nevábné čočkové a hrachové kaše z tehdejší školní jídelny a proto luštěniny svým dětem nevaří. Je to škoda, jsou výborné a záleží jen na jejich úpravě.

 

 

Autor: Bc. Petra Scholzová – Lektorka Zdraví do škol